Det ökade trädgårdsintresset har fått en allt tydligare avspegling inom turismen. Botaniska trädgårdar och platser av trädgårdshistorisk betydelse lockar allt fler och allt mer långväga besökare. Många trädgårdsturister föredrar att resa individuellt, men det tillhandahålls numera även  ett stort utbud av tematiska gruppresor till spännande trädgårdanläggningar över hela världen.

Sissinghurst Castle Garden och Stourhead i Storbritannien, Versailles och Giverny i Frankrike, Keukenhof  i Nederländerna, Villa d’Este och Villa Lante i Italien, Alhambra i Spanien, Longwood Gardens och Filoli i USA och Ryōan-ji i Japan är exempel på internationellt högprofilerade besöksmål inom detta tema.

Omistlig information om besöksbara trädgårdar i världens alla hörn ges på Gardenvisit.com.

Storbritannien har i mycket varit ett föregångsland på trädgårdsturismens område och är idag det land som har det största antalet trädgårdar öppna för besök. Över 3500 trädgårdar finns förtecknade i ”Yellow Book” – Gardens of England and Wales Open for Charity.

The Garden Museum är ett litet men mycket välansett museum i centrala London. Förutom sina förstklassiga trädgårdar och utställningar erbjuder museet en mängd intressanta evenemang och symposier som på olika sätt belyser trädgården som besöksmål.

I Sverige har intresset för trädgårdsodling fått ett rejät uppsving de senaste åren. Inte minst märks denna utveckling i en mångfald mässor, litteratur, TV- och radiogrogram på temat trädgård. Med detta följer även en allt större nyfikenhet på att besöka andra trädgårdanläggningar. Allt fler när också en dröm om att utveckla den egna trädgården till ett attraktivt besöksmål.

Intressanta aktörer

Trädgårdsturism Linné är ett nätverk för visningsträdgårdar och företag med trädgården i centrum. Medlemsföretagen ges härigenom en gemensam plattform för marknadsföring och kompetensutveckling. Nätverket finns även på Facebook.

Movium är en mötesplats vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, för alla som forskar om, planerar, anlägger och förvaltar stadens utemiljö. Trädgårsturismen utgör här ett allt viktigare fokusområde. Nr 2 2008 av Moviums nyhetsbrev Bulletinen är ett inspirerande temanummer.

Sofiero utsågs till Europas vackraste park 2010. För den som vill se och lära av en fullfjädrad svensk trädgårdanläggning är det alltså till denna slottspark utanför Helsingborg som turen bör gå, helst under alla fyra årstider.

Också vid Wij Trädgårdar i Ockelbo finns mycket inspiration att hämta för den som vill utveckla sin trädgård till ett besöksmål av yppersta klass.

Den sedan länge turistiskt väletablerade parken Rottneros i Värmland har vidareutvecklat sitt koncept på ett spännande sätt genom bland annat idéträdgårdar och en trädgårdsfestival.

En given mötesplats för inspiration, idéutbyte och kompetesutveckling är den årligen återkommande mässan Nordiska Trädgårdar i Älvsjö.

Projektet Trädgårdsturism i Dalarna är ett tydligt exempel på att denna typ av turism kan spela en roll också i den regionala utvecklingen. Se även den intressanta slutrapporten från förstudien.

Bloggen Låt dina gamla perenner frodas är en bra utgångspunkt för den som vill botanisera vidare.