RYMDTURISM

Den mycket spektakulära kombinationen rymd och turism har inte oväntat rönt ett skyhögt intresse över hela vårt klot. Många initierade aktörer talar lyriskt om att en andra rymdålder är i nära antågande, då massor av människor kommer att få möjlighet att ge sig ut på rymdäventyr.

Under de senaste åren har det startats upp en mängd projekt med högtflygande planer inom denna visionära framtidsbransch. På ett flertal håll filas det just nu för fullt på de rymdbaserade upplevelsekoncepten och på de för ändamålet specialdesignade farkosterna. Den snabba utvecklingen på området väcker också en hel del farhågor, inte minst med tanke på de omfattande utsläpp i atmosfären som ett intensifierat rymdresande skulle innebära.

Hittills har endast en handfull personer turistat i rymden. Den första av dessa färder skedde 2001 och gick liksom de övriga till den internationella rymdstationen ISS – The International Space Station, tur och retur med den ryska rymdfarkosten Soyuz.

Förmedlare av rymdresorna har i samtliga fall varit det amerikanska företaget Space Adventures. Prislappen har legat på 20- till 35 000 000 USD per person. Konceptet har efterhand vidareutvecklats och numera har Space Adventures även rymdpromenad som en del av sitt erbjudande.

Mycket talar alltså för att privata rymdfärder nu står inför sitt kommersiella genombrott. Det brittiska företaget Virgin Galactic planerar att komma igång med sina rymdflygningar för privatpersoner under 2012. Konceptet handlar i första hand om kortare rymdresor, till att börja med endast några få timmar, till ett pris av ca 200 000 USD per resenär. Uppskjutningarna kommer inledningsvis att ske från New Mexico i USA, men kontrakt har även skrivits med Spaceport Sweden i Kiruna.

Svensk rymdturism

Tre svenska företag har blivit utsedda att arrangera Virgin Galactics rymdresor från Spaceport Sweden; ICEHOTEL, The Search och Upplevelseakuten.

Spaceport Sweden har sedan starten 2007 arbetat med att marknadsföra Kiruna som Europas första och mest självklara plats för rymdflygningar för privatpersoner. Bakom satsningen står Lapland Resorts, ICEHOTEL, Swedavia och Norrskenet, med stöd av Kirunas näringslivsbolag Progressum.

Tillsammans med CiiR – Centre of Interorganisational Innovation Research vid Luleå Tekniska Universitet förs just nu en spännande dialog med både näringsliv och offentlig sektor för uppstart av ett entreprenöriellt innovationssystem kring Spaceport Sweden.

Tanken är att möjliggöra utveckling av nya tjänster och upplevelser som på olika sätt relaterar till rymden. Särskilt fokus ligger på att stärka kopplingarna till kreativa och kulturella näringar som mode, film, konst, hälsa, miljö, spel och reklam. Ledorden för denna breda process är entertainment, excitement, education.

I cyberrymden

För den som vill läsa vidare på webben rekommenderas särskilt den svenska temasajten rymdturism.se. Även spacetourismnow.comspace.com och spacetoday.org  är besöksvärda.

Devisen att ta med sig för högt siktande turismentreprenörer blir alltså: The sky is not the limit!