BOKNINGSSYSTEM

Vad är ett bokningssystem? – Krasst sett är ett bokningssystem för turismföretaget vad en kassaapparat är för en butik. Inget som säljer av sig själv men som hjälper dig att avsluta affären när kunden vill boka. Det enklaste bokningssystemet är ett vitt papper eller ett excelark i datorn där du noterar vad du har ledigt och prickar av det som är bokat. Ganska snart blir emellertid lösblad och Excel ohållbart när bokningarna väl trillar in.

Utmaningen blir att välja ett system som inte är överdimensionerat och kostsamt, men samtidigt inte heller bygga in sig i ett system man snart växer ur eller som brister i nödvändiga funktioner. Dessutom finns det en rad nyttiga kringtjänster att beakta i valet av system. Mycket handlar om graden av integrering med exempelvis marknadsföring eller ett parallellt ekonomisystem i företaget.

Dagens bokningssystem handlar ofta om webbaserade lösningar, där man sammanför flera leverantörer av turismprodukter och sedan integrerat i en publik webbplats på internet. Därigenom kan både besökare och leverantörer förpacka mer komplexa produkter, som sedan betalas direkt på webbplatsen.


Några befintliga bokningstjänster:

Bokningshotellet
Bokningtjänst för hotell, vandrarhem, campingplatser och stugbyar, från Scandinavia Booking System AB.

DLBOOKIT
Bokningssystem för skidanläggningar, camping, boende och förmedlingsverksamhet, från DL Systems AB. Några referenser: Liseberg, Grönklittgruppen, Kläppen, BengtMartins, Parken Zoo, Destination Apelviken, Västervik Resort, Gekås Ullared.

Citybreak
Ett etablerat webbaserat systemverktyg för bokning, paketering och distribution. Vänder sig till både reseleverantörer, resebyråer och incomingarrangörer. Har idag över 100 destinationer som kunder. Några exempelwebbar: Destination Gotland, Hälsingland Turism och Stockholm Visitors Board.

Comers
webbaserat affärs- och bokningssystem för researrangörer, resebyråer, hotell, stugförmedlare, turistbyråer, aktivitetsbolag, och eventbolag.
Några exempelwebbar: Oxgården,  Astrid Lindgrens värld,  Hotell Selma Lagerlöf, Springtime Travel och Ticket event & konferens

Facebook
Nu kan du med hotell även ha en bokningsfunktion direkt på din Facebook-sida – se exempelsidan här på Demo Hotell

HotSoft
Ett Windowsbaserat affärs- och bokningssystem, främst avsett för hotell, konferensanläggningar och SPA. Används av 900 hotell i världen.  Säljs genom Hoist Technology i Stockholm.

Techotel
Bokningssystem för hotell, konferens och restauranger

Travelize
Ett webbverktyg som förutom bokning, även inkluderar webbpublicering, ekonomi och administration. Passar bäst för aktivitetsarrangörer, stuguthyrare och inte allt för stora researrangörer.
Några exempelwebbar: Scandinavian Perspectives, Stockholm Adventures, Lotus Travel och UCPA

Rebus
Ett webbokningssystem som även inkluderar ekonomistyrning. Passar arrangörer, resebyråer och bussbolag.
Har ca 170 kunder idagsläget. Några exempelwebbar: Favoritresor, Reseshopen, Grand Tours, Kinaresor och F.O-Resor

Res Tech R360
Ett affärskritiskt system som kan hantera alla resurser som ett så kallat PMS (Property Management System). Systemet går också att utnyttja som ett Destination Management System med centralbokningsfunktion.
Med andra ord – ett komplett webbverktyg för att hantera den mesta administrationen inom turism inklusive att där finns en bokningsfunktion för webben.
Några exempelwebbar: Riksgränsen, RamundbergetBranäs

Travelbook
Ett webbaserat bokningssystem för researrangörer och resebyråer för bokning av charter, buss, flyg, tåg, bil, hotell och aktiviteter.
Några exempelwebbar:  Solresor, Sportresor och  Lion Alpin